Filtrowanie pytań
CHM.06 Pytanie 1
Organizacja i kontrolowanie p…
A. Metodą konduktometryczną
B. Metodą potencjometryczną
C. Metodą refraktometryczną
D. Metodą polarymetryczną
CHM.06 Pytanie 2
Organizacja i kontrolowanie p…
W procesie wytwarzania sody metodą Solvaya, solanka powinna być wolna od jonów
A. fluoru i boru
B. fosforu i krzemu
C. żelaza i glinu
D. wapnia i magnezu
CHM.06 Pytanie 3
Organizacja i kontrolowanie p…
Chlorowodorek wodoru powstaje w reakcji syntezowej, która jest egzotermiczna i przebiega zgodnie z równaniem H2(g) + Cl2(g) ⇄ 2HCl(g). W celu poprawy efektywności wytwarzania chlorowodoru konieczne jest
A. zwiększenie temperatury
B. obniżenie temperatury
C. zwiększenie ciśnienia
D. zmniejszenie ciśnienia
CHM.06 Pytanie 4
Organizacja i kontrolowanie p…
W celu oznaczenia chlorków w nawozach przy użyciu metody miareczkowej Volharda wykorzystuje się roztwór mianowany
A. azotanu(V) srebra i tiocyjanianu amonu
B. wodorotlenku sodu i tiocyjanianu amonu
C. azotanu(V) srebra i chlorku sodu
D. manganianu(VII) potasu i tiocyjanianu amonu
CHM.06 Pytanie 5
Organizacja i kontrolowanie p…
Analiza partii surowej ropy naftowej wykazuje zbyt dużą ilość wody oraz NaCl. Jakie działania powinny zostać podjęte, aby surowiec odpowiadał normom jakościowym i mógł być przetworzony?
A. Oziębić maksymalnie ropę i przeprowadzić filtrację
B. Rozbić emulsję za pomocą elektrodehydratora i oddzielić solankę
C. Przeprowadzić ekstrakcję solanki w ekstraktorze kolumnowym
D. Oddestylować wodę oraz przeprowadzić aglomerację solanki
CHM.06 Pytanie 6
Organizacja i kontrolowanie p…
Przenoszenie energii cieplnej pomiędzy dwoma ciałami nie może zachodzić poprzez
A. konwekcję
B. przewodnictwo
C. promieniowanie
D. konwersję
CHM.06 Pytanie 7
Organizacja i kontrolowanie p…
Jaki instrument powinno się użyć do rozpoznania ciekłej substancji organicznej na podstawie pomiaru jej współczynnika załamania światła?
A. Mikroskop polaryzacyjny
B. Fotometr płomieniowy
C. Mikroskop skaningowy
D. Refraktometr zanurzeniowy
CHM.06 Pytanie 8
Organizacja i kontrolowanie p…
Jaką ilość izopropanolu należy dodać do 0,5 dm3 eteru naftowego oraz odpowiedniej ilości wody, aby uzyskać eluent do rozdzielenia chromatograficznego w stosunku objętościowym 10:1,5:0,3?
A. 1,5 cm3
B. 15 cm3
C. 75 cm3
D. 50 cm3
CHM.06 Pytanie 9
Organizacja i kontrolowanie p…
Produkcja acetylenu (etynu) zachodzi zgodnie z równaniem przedstawionym w reakcji
2CH4 → 3H2 + C2H2 ΔH = 377 kJ Ciepło wymagane do realizacji procesu w temperaturze 1500°C pozyskiwane jest
A. poprzez ogrzewanie reaktora gorącym powietrzem
B. ze spalania części metanu wprowadzonego do reaktora
C. poprzez ogrzewanie reaktora przegrzaną parą wodną
D. z gazów odlotowych wytwornicy acetylenowej
CHM.06 Pytanie 10
Organizacja i kontrolowanie p…
Ropę naftową, która nie zawiera lżejszych frakcji, wprowadza się do wieży atmosferycznej, nagrzewając ją do temperatury
A. 200°C
B. 260°C
C. 420°C
D. 350°C
CHM.06 Pytanie 11
Organizacja i kontrolowanie p…
Zachowanie próbki wody przed pomiarem azotu w postaci amonowej wymaga
A. zalkalizowania do pH > 2 przy użyciu NaOH
B. zobojętnienia za pomocą buforu octanowego do pH = 7
C. zakwaszenia lub alkalizacji do pH = 4
D. zakwaszenia do pH < 2 przy użyciu H2SO4
CHM.06 Pytanie 12
Organizacja i kontrolowanie p…
Do ochrony połączenia szklanych komponentów sprzętu laboratoryjnego na szlif przed spiekaniem stosuje się
A. żele krzemionkowe
B. silikony szklarskie
C. smary silikonowe
D. żywice silikonowe
CHM.06 Pytanie 13
Organizacja i kontrolowanie p…
Jaką klasyczną metodę analityczną należy wykorzystać do oznaczania azotu całkowitego w organicznych związkach?
A. Metodę Volharda
B. Metodę Wardera
C. Metodę Mohra
D. Metodę Kjeldahla
CHM.06 Pytanie 14
Organizacja i kontrolowanie p…
Aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie spektrofotometrów z fotokomórkami, konieczne jest
A. oznaczać roztwory substancji w kuwetach wykonanych ze szkła kwarcowego
B. chronić fotokomórki przed bezpośrednim działaniem światła dziennego
C. korzystać z nich w klimatyzowanych i oświetlonych sztucznie wnętrzach
D. użytkować je w klimatyzowanych pomieszczeniach
CHM.06 Pytanie 15
Organizacja i kontrolowanie p…
Jakiego z wymienionych kwasów należy użyć do rozpuszczenia stopu żelaza?
A. H2CO3
B. H2SiO3
C. H3PO4
D. H2SO4
CHM.06 Pytanie 16
Organizacja i kontrolowanie p…
Określ właściwą sekwencję działań podejmowanych przez operatora w czasie nitrowania benzenu?
A. Uruchomienie przepływu wody do układów chłodzących, równomierne dawkowanie mieszaniny nitrującej, uruchomienie mieszadła
B. Uruchomienie mieszadła po wprowadzeniu benzenu do nitratora, uruchomienie przepływu wody do układów chłodzących, równomierne dawkowanie mieszaniny nitrującej
C. Uruchomienie przepływu wody do układów chłodzących, równomierne dawkowanie mieszaniny nitrującej, kontrola szczelności aparatury ze względu na bardzo toksyczne opary nitrobenzenu
D. Kontrola szczelności aparatury ze względu na bardzo toksyczne opary nitrobenzenu, uruchomienie przepływu wody do układów chłodzących, równomierne dawkowanie mieszaniny nitrującej
CHM.06 Pytanie 17
Organizacja i kontrolowanie p…
Jaką metodę należy zastosować podczas przygotowywania próbki roztworu do analizy makroskładników?
A. Wybiórcze chelatowanie
B. Wymiana jonowa
C. Strąceniowa
D. Wyżarzanie
CHM.06 Pytanie 18
Organizacja i kontrolowanie p…
Dokonując przeglądu sprzętu laboratoryjnego, zmierzono niektóre parametry techniczne wirówki. Wyniki pomiarów zapisano w tabeli obok parametrów nominalnych.
Które z badanych parametrów wymagają kalibracji?
Parametr techniczny | nominalny | mierzony |
---|---|---|
Zakres regulacji temperatury | -10 ÷ +40°C | -10 ÷ +40°C |
Min. czas rozpędzania się do max. prędkości obrotowej | 19 s | 19 s |
Min. czas hamowania z max. prędkości obrotowej | 28 s | 35 s |
Czas pracy (praca ciągła) | 1 s ÷ 99 min 59 s | 1 s ÷ 90 min 59 s |
Zużycie energii | 400 VA | 400 VA |
Waga urządzenia | ok.28 kg | ok.28 kg |
A. Minimalny czas pracy ciągłej oraz maksymalna temperatura możliwa do uzyskania.
B. Maksymalny czas pracy ciągłej oraz minimalny czas hamowania z maksymalnej prędkości obrotowej.
C. Maksymalny czas pracy ciągłej oraz minimalna temperatura możliwa do uzyskania.
D. Minimalny czas pracy ciągłej oraz minimalny czas rozpędzania się do maksymalnej prędkości obrotowej.
CHM.06 Pytanie 19
Organizacja i kontrolowanie p…
Która z wymienionych metod analitycznych jest odpowiednia do rozdzielania mieszaniny kationów?
A. Chromatografia rozdzielcza bibułowa
B. Polarymetria
C. Fotometria płomieniowa
D. Polarografia stałoprądowa
CHM.06 Pytanie 20
Organizacja i kontrolowanie p…
Jakiego przyrządu należy użyć do określenia lepkości cieczy?
A. Piknometru
B. Anemometru
C. Areometru
D. Wiskozymetru
CHM.06 Pytanie 21
Organizacja i kontrolowanie p…
Jakie jest stężenie molowe roztworu uzyskanego w kolbie miarowej o pojemności 500 cm3, który powstał z 0,5 mola substancji zmieszanej z wodą?
A. 1,00 mol/dm3
B. 0,25 mol/dm3
C. 0,10 mol/dm3
D. 0,50 mol/dm3
CHM.06 Pytanie 22
Organizacja i kontrolowanie p…
Jednym z kroków w procesie produkcji kwasu azotowego(V) jest utlenianie amoniaku, które realizowane jest na siatkach
A. rodowo-kobaltowych
B. żelazowo-niklowych
C. platynowo-żelazowych
D. platynowo-rodowych
CHM.06 Pytanie 23
Organizacja i kontrolowanie p…
Każda próbka, która trafia do laboratorium i jest analizowana, powinna być zarejestrowana w dzienniku analiz. Jakie informacje muszą być tam uwzględnione?
A. Odczynniki stosowane w badaniu oraz przybliżony błąd pomiarowy
B. Wyniki analizy każdej próbki oraz czas ich pobrania
C. Czas realizacji każdej analizy oraz nazwiska osób wykonujących badania
D. Wyniki analizy każdej próbki oraz nazwiska wykonawców
CHM.06 Pytanie 24
Organizacja i kontrolowanie p…
Kalibrację pehametru wykonuje się przy użyciu
A. rzeczywistego roztworu CH3COOH zmieszanego z wodą
B. roztworu CH3COONa o stężeniu nienasyconym
C. buforowego roztworu CH3COOH z CH3COONa
D. roztworu CH3COONa w stężeniu nasyconym
CHM.06 Pytanie 25
Organizacja i kontrolowanie p…
Jakie urządzenie powinno być użyte do eliminacji zbędnych substancji w surowym metanolu?
A. Kolumnę absorpcyjną
B. Odpylacz mokry
C. Kolumnę destylacyjną
D. Wieżę granulacyjną
CHM.06 Pytanie 26
Organizacja i kontrolowanie p…
W jaki sposób powinno być zorganizowane stanowisko do obsługi przenośnika zbierakowego (zgarniakowego) Redlera?
A. Wymagane są dwie osoby – jedna nadzorująca pracę urządzenia, a druga zajmująca się dokumentacją przebiegu procesu
B. Nieodzowna jest jedna osoba odpowiedzialna za nadzorowanie naprężenia łańcuchów przenośnika
C. Potrzebne są dwie osoby – jedna odpowiedzialna za załadunek, a druga za rozładunek transportowanego materiału
D. Potrzebna jest jedna osoba, która będzie kontrolować rozładunek przewożonego materiału
CHM.06 Pytanie 27
Organizacja i kontrolowanie p…
Jakie czynności należy wykonać, aby oddzielić osad od cieczy?
A. Dekantację i sączenie
B. Homogenizację i krystalizację
C. Sączenie i homogenizację
D. Ekstrakcję i dekantację
CHM.06 Pytanie 28
Organizacja i kontrolowanie p…
Jakie dane powinny znaleźć się na etykiecie próbki nawozu, która została pobrana z partii dobowej produkcji?
A. Tylko rodzaj materiału oraz data pobrania próbki
B. Jedynie nazwisko osoby pobierającej i rodzaj materiału
C. Data pobrania próbki, rodzaj materiału, wielkość partii
D. Data pobrania próbki, nazwisko osoby pobierającej oraz masa próbki
CHM.06 Pytanie 29
Organizacja i kontrolowanie p…
Jak według zasad bhp powinny być realizowane prace związane z konserwacją instalacji do chlorowania benzenu?
A. W zespole dwuosobowym wyposażonym w aparaty tlenowe
B. W zespole składającym się z trzech osób, noszących przyłbice oraz maseczki ochronne
C. W pojedynkę, z wykorzystaniem aparatu tlenowego
D. Samodzielnie, w odzieży kwasoodpornej
CHM.06 Pytanie 30
Organizacja i kontrolowanie p…
Prażenie wodorowęglanu sodu, który wcześniej został podgrzany do temperatury procesu, wymaga wydania 8050 kJ energii na każde 10 kg NaHCO3. Jaką ilość energii trzeba wytworzyć, aby wyprażyć 300 kg wodorowęglanu, jeżeli straty energii wynoszą 30%?
A. 410550 kJ
B. 115000 kJ
C. 345000 kJ
D. 241500 kJ
CHM.06 Pytanie 31
Organizacja i kontrolowanie p…
Podczas przeprowadzania badań chemicznych, które dotyczą oznaczania krzemionki, fluorków, litu, potasu oraz sodu, próbki są zbierane do naczyń
A. szklanych
B. porcelanowych
C. metalowych
D. polietylenowych
CHM.06 Pytanie 32
Organizacja i kontrolowanie p…
Ile gramów azotanu(V) srebra należy odważyć, aby przygotować 5 dm3 roztworu o stężeniu 0,15 mol/dm3?
MAgNO3 = 170 g/mol |
A. 25,5 g
B. 255,0 g
C. 127,5 g
D. 5,1 g
CHM.06 Pytanie 33
Organizacja i kontrolowanie p…
Jaki proces stanowi fundament przeróbki ropy naftowej?
A. Krystalizacja
B. Ekstrakcja
C. Absorpcja
D. Destylacja
CHM.06 Pytanie 34
Organizacja i kontrolowanie p…
Zawartość azotu w saletrze amonowej bada się, stosując miareczkowanie
A. alkacymetryczne po wcześniejszej redukcji azotanu(V) do formy amonowej
B. manganometryczne po wcześniejszej redukcji azotanu(V) do tlenku azotu(IV)
C. alkacymetryczne po wcześniejszej redukcji azotanu(V) do tlenku azotu(IV)
D. manganometryczne po wcześniejszej redukcji azotanu(V) do formy amonowej
CHM.06 Pytanie 35
Organizacja i kontrolowanie p…
Ile ciepła wydzieliło się przy spaleniu 25 m3 mieszaniny opałowej o składzie przedstawionym w zamieszczonej tabeli, przy założeniu 100% wydajności procesu?
Mieszanina opałowa | ||
---|---|---|
Składnik | Zawartość [% obj.] | Wartość opałowa [MJ/m³] |
60 | 60 | |
etylen | ||
metan | 40 | 40 |
A. 1000 MJ
B. 1500 MJ
C. 1300 MJ
D. 1200 MJ
CHM.06 Pytanie 36
Organizacja i kontrolowanie p…
Które dane dotyczące procesów są niezbędne do przygotowania bilansu materiałowego danego procesu?
A. Energi przemian fizycznych i chemicznych
B. Czasu realizacji operacji technologicznych
C. Masy produktów odpadowych oraz ubocznych
D. Masy substratów oraz masy produktów
CHM.06 Pytanie 37
Organizacja i kontrolowanie p…
Aby zapobiec zestalaniu się stężonych roztworów saletry amonowej podczas wytwarzania nawozu azotowego, należy je utrzymywać w odpowiednio wysokiej temperaturze (od 137 °C do 377 °C), w zależności od stężenia roztworu. Jakie medium technologiczne będzie właściwe do ogrzewania rurociągów w sposób przeponowy, przez które przepływają te roztwory?
A. Gazy spalinowe
B. Woda
C. Para wodna
D. Solanka
CHM.06 Pytanie 38
Organizacja i kontrolowanie p…
Jaką metodę należy wykorzystać przy ocenie jakości metanolu zsyntetyzowanego, który został pobrany do analizy z instalacji znajdującej się przy wieży destylacyjnej?
A. Chromatografię cieczową
B. Spektrometrię masową
C. Polarografię stałoprądową
D. Miareczkowanie amperometryczne
CHM.06 Pytanie 39
Organizacja i kontrolowanie p…
Podczas kalibracji pH-metra należy
A. czterokrotnie, używając różnych elektrod, zrealizować pomiar pH różnych roztworów buforowych w jak najszerszym zakresie pH
B. dwukrotnie wykonać pomiar pH tego samego roztworu buforowego w taki sposób, aby oczekiwana wartość pomiaru różniła się od przeciętnej wartości zmierzonej maksymalnie o 3 jednostki
C. dwukrotnie przeprowadzić pomiar pH różnych roztworów buforowych tak dobranych, aby oczekiwana wartość pomiaru znajdowała się pomiędzy wynikami uzyskanymi dla tych roztworów
D. czterokrotnie, przy użyciu różnych elektrod, zrealizować pomiar pH roztworu buforowego oraz roztworu wzorcowego o pH = 8
CHM.06 Pytanie 40
Organizacja i kontrolowanie p…
Laboratoryjną próbkę badanego produktu należy podzielić na dwie części, ponieważ
A. jedna z części jest wykorzystywana do przeprowadzenia analizy, a druga pozostaje w magazynie na wypadek potrzeby analizy rozjemczej
B. jedna część jest analizowana przez dostawcę, a druga przez odbiorcę produktu
C. obie części są analizowane różnymi metodami, a następnie wyniki są uśredniane
D. każda z podzielonych części jest kierowana do niezależnej analizy w różnych laboratoriach, a uzyskane wyniki są uśredniane